Fluorvrije schuimblussers verplicht na Europees PFAS verbod - Syndicus Service
Fluorvrije schuimblussers verplicht na Europees PFAS verbod - Uw betrouwbare syndicus in uw regio

Een vrijblijvend gesprek?
Vraag meer informatie

In de komende jaren moet al het blusschuim fluorvrij zijn. Op korte termijn worden de wettelijke regels aangescherpt.

Binnen enkele jaren is PFAS in Europa verboden

PFAS is een verzamelnaam voor zo’n 6.000 stoffen die in allerlei producten zitten, zoals regenkleding, anti-aanbak pannen, mobiele telefoons en cosmetica. In blusschuim ook, onder de naam ‘fluor’.

Een Europees verbod op PFAS komt eraan. Het streven is uiterlijk 2028. Er is een heel goed alternatief voor van fluorhoudende schuimblussers: Fluorine Free Foam, ofwel Bioclass F3.

 

HET VERBORGEN RISICO VAN FLUOR

Fluorsurfactants en andere geperfluoreerde verbindingen spelen een belangrijke rol in allerlei producten: reinigings- en onderhoudsmiddelen, verpakkingsmaterialen, textiel en coatings. Maar ook in brandblusschuimen zorgen de bijzondere eigenschappen van fluorverbindingen voor een hogere effectiviteit en lange houdbaarheid. Maar deze door de mens gecreëerde chemische stoffen hebben een belangrijk nadeel: ze zijn zo stabiel dat ze niet door de natuur kunnen worden afgebroken en bovendien hopen ze zich op in vetweefsels van dieren. Op dit moment zijn de gemeten gehaltes nog laag, maar op termijn zouden fluorsurfactants ook in schadelijke hoeveelheden in de menselijke voedselketen terecht kunnen komen.

Er is maar één goede oplossing voor dit probleem: zorgen dat deze stoffen niet meer in het milieu terecht kunnen komen. De eerste stap was een aantal jaren geleden de schadelijke fluorsurfactants in een gescheiden container in de blusser onder te brengen. Nu is er de ultieme stap: de nieuwe Bioclass F3 schuimblussers 100% fluorvrij.

 

Met het juiste onderhoud kan een brandblusser 20 jaar mee. Maar dat kan neerkomen op onnodige uitgaven. Uitgebreid onderhoud terwijl de fluorhoudende blusser binnen enkele jaren afgekeurd wordt? Dat kan, maar koop liever voor de komende 20 jaar een fluorvrij exemplaar.

 

WAAROM EEN EUROPEES PFAS VERBOD?

Bij productie in de fabrieken, bij gebruik en via afvalstromen komen sommige PFAS onbedoeld in het milieu terecht, en ook in ons voedsel en drinkwater. Omdat deze stoffen niet afbreken hopen ze in de loop der jaren op. Gezien de schadelijke eigenschappen van PFAS kan dit een risico vormen voor het milieu en voor onze gezondheid.

De tijd tot het verbod in gaat kan je verdelen in 4 fasen.

FASE 1 2021 VOORSTEL VOOR EUROPEES VERBOD INGEDIEND

Na het voorstel door 5 landen in juli 2021 aan Europees chemicaliën agentschap (ECHA), heeft ECHA in februari 2022 een pre-publicatie van het restrictievoorstel gedaan. Bekrachtiging wordt in 2023 verwacht.

FASE 2 ER KOMT BINNEN 6 JAAR EEN EUROPEES VERBOD

Kies best voor schuimblussers zonder fluor. Wil je toch nog een fluorhoudende schuimblusser aanschaffen of laten onderhouden, dan is dat voor de korte termijn en je eigen keuze. Je kan ook kiezen voor het milieu.

Ook het blussen van vetbranden en accubranden (Li-Ion) is fluorvrij mogelijk. Voor vorstgevoelige locaties zijn poederblussers een uitstekend alternatief.

FASE 3 KIES BEWUST

Jij bepaalt wanneer en hoe je de transitie naar fluorvrij maakt. Maak een weloverwogen keuze voor de komende 6 jaar.

FASE 4 UITERLIJK ’28

In 2028 moeten definitief alle fluorhoudende schuimblussers vervangen zijn door een fluorvrije variant. Er worden in Europa géén fluorhoudende schuimblussers meer geproduceerd of verkocht.

 

Bron: Saval.be

Syndicus Service